31 desember 2006

I et forsøk fikk voksne mennesker i oppdrag å løse 10 eksamensoppgaver. De arbeidet med dem, leverte dem inn, og fikk så vite resultatet. Men dette resultatet var konstruert og tilfeldig valgt. Halvparten av eksamenskandidatene fikk høre at de hadde gjort det utmerket, med 7 poeng av 10 mulige. Den andre halvparten fikk høre at de bare hadde klart 3 av 10.
Deretter fikk alle 10 nye oppgaver. Den halvparten som var blitt fortalt at de hadde gjort det bra i første omgang, gjorde det enda bedre i annen omgang. Mens den halvparten som trodde de hadde gjort det dårlig, leverte et dårligere resultat.

Skummelt hvor mye vi blir påvirket av vår egen selvtillit.
Det finnes to typer mennesker. Den som sier han kan klare det, og den som sier han ikke klarer det. Begge har rett.

En liten oppmuntring til å tørre å tro på deg selv før vi prøver oss på ett nytt år. Håper alle får en fet natt med gode venner! Ikke la noen sitte hjemme aleine!

peace!

9 kommentarer:

Sturla sa...

Veldig interessant eksperiment du refererer til, Tommy!
Har du noe mer fakta rundt når og hvor dette skjedde, eller er det bare enda en av de gode vandrehistoriene som går rundt?

Tommy sa...

Har desverre ingen garanti for at det er noe annet enn en vandrehistorie. Stjal det faktisk fra en av david åleskjær sine blogger for sikkert er år tilbake, og lagret det på dataen. Fant det igjen hin dagen. Men jeg tror uansett det ligger noe i det. Vi har jo alle opplevd å få dårligere selvtillitt om vi har fått vite at det vi gjorde ikke var så bra, og like mye bedre selvtillitt når vi får skryt.

Moralen er vel at man skal tørre å si til seg at man kan klare det man bestemmer seg for!

Tommy sa...

... uansett tidligere misslykkede forsøk...

Roy-Olav sa...

Interessant.

Jeg leste en plass at flaks er noe man kan lære seg. Er man åpne og nysgjerringe, lytter til den indre stemmen, har drømmer og visjoner og ikke depper om noe går galt, så får man også mye flaks.

Tommy sa...

Lønner seg å være opptimistisk=)

sonny sa...

Hallaisen Tommy..
tror faktisk det er noe i det at det går mye bedre når man har tro på seg selv.Skev faktisk om noe av det samme på min blogg her om dagen. Sjekk det ut på www.haugsblogg.blogspot.com
Hilsen San.ass Haug avd. Rygge

Vegard sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Vegard sa...

Takk for kommentar og "reklame" på sida di..skal prøve å oppdatere ofte..snakkes

Tommy sa...

jepp.. snakkes:)
når kommer du og besøker oss i bergen igjen?